Tíz dolog, amit a lakásbiztosításról tudni kell

lakasbizositasAzon ma már nem is érdemes gondolkozni, köt-e valaki lakásbiztosítást vagy sem. Annyi potenciális veszély fenyegeti a lakást, házat, hogy a későbbi problémák megelőzése érdekében mindenképpen érdemes lakásbiztosítást kötni. Tíz fontos tudnivaló szedtünk össze.

  1. Lakásbiztosítást olyan személy köthet, aki érdekelt az ingatlan megóvásában (tulajdonos, bérlő, résztulajdonos, finanszírozó).
  2. Bérlőként is lehet lakásbiztosítást kötni, az ingóságokra.
  3. Határozott és határozatlan időre lehet kötni.
  4. A biztosítási összeg megállapításakor nem a szóban forgó lakás piaci, forgalmi a meghatározó, hanem az újjáépítési érték (ezek eltérnek egymástól). Négyzetméter alapon állapítják meg.
  5. Melléképületre is kiterjeszthető a biztosítás: ennek az számít, ami kockázatilag is jól elhatárolható a lakóépülettől, külön tető alatt van és nem lakás céljára szolgál.
  6. Amennyiben társasházban lakik, amely a lakásra már kötött biztosítást, elég az ingóságait önálló lakásbiztosítási szerződésben biztosítani.
  7. A biztosító kockázatvállalása az azutáni nap 0 órakor kezdődik, mikor a szerződő fél a biztosítás első díját befizette. Ez eltérhet, de akkor erről megállapodnak.
  8. Építés alatt álló ingatlanra is lehet biztosítást kötni.
  9. A betörés ellen is véd a biztosítás: ha megtörténik, két napon belül értesíteni kell a biztosítót.
  10. Felelősségbiztosítással lehet kiegészíteni: ilyenkor meghatározott feltételek mellett azt a kárt is térítik, amit a szerződő fél másnak okozott.