Hol legyen a céges szerverünk?

virtualis-szerverA saját weboldal indításának első lépése a domain név regisztrációja. Ennek rövidebb vagy hosszabb procedúrája után válik szükségessé a tárhely biztosítása, hiszen ahhoz, hogy a weboldal az internet széles közönsége számára elérhetővé váljon, azt fel kell tölteni valamilyen szerverre.

Manapság bevált eljárást, hogy a saját, fizikai szerverek helyett szakemberek segítségét igénybe véve virtuális szerver bérlés mellett döntenek a tulajok.

Hogyan történik a weboldalunk feltöltése?

Miután elrendeződött a vps hosting kérdése, jöhet a feltöltés. Erre két út kínálkozik: az egyik az FTP, a másik a cPanel. Az FTP-t (File Transfer Protocol) azért alkották meg, hogy két, egymástól fizikailag távol eső számítógépen is akadály nélkül történhessen a file-ok másolása. Az interneten számos olyan program található, amelyeken keresztül FTP-kapcsolatot lehet létesíteni (talán a Filezellával és a Total Commanderrel érdemes próbálkozni). A kapcsolat létesítéséhez a szerver nevére van szükség, amelyen az oldalt tárolják, továbbá a felhasználói névre és jelszóra. Történjen FTP-n vagy a szolgáltató által elmagyarázott módon, a cPanelen keresztül a feltöltés, csak ezután válik elérhetővé az oldal a közönség számára. Mindkettő esetben érdemes – akár – ZIP programmal tömöríteni az oldalt, mert az kellemesen lerövidítheti a tárhelyre történő feltöltés folyamatát.