Mi várható az online pénztárgépektől?

online kasszaA gazdaság fehérítése, a visszaélések számának csökkentése, és idővel visszaszorítása érdekében a kormány rendeletben döntött arról, hogy a kereskedelemben használatos pénztárgépeket online kapcsolatra képes kasszákra kell cserélni. Mint ahogy ilyen volumenű ügyben várható volt, az átállás közel sem zökkenőmentes. A tulajdonosoknak, üzemeltetőknek viszonylag rövid idő alatt kellett online pénztárgépeket beszerezni.

Az online pénztárgép rendelés

Az online pénztárgép rendelést nehezítette, hogy az engedélyeztetésért felelős Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal többször is már bevizsgált és piacra kerülő online kasszák engedélyét vonta vissza. A pénztárgép ára sem csekély, jellemzően 120-150 ezer forintnál kezdődnek. Az állam ehhez minden, 500 millió forintos forgalomnál kevesebbel rendelkező kereskedő részére maximum öt darab pénztárgéphez, egyenként 50 ezer forint támogatást biztosított.

Vajon elveszítik a pénztárgépekre az állami támogatást?

A jelen állás szerint tízezrek veszíthetik el az online pénztárgép vásárláshoz nyújtott támogatást, mivel azt csak a január 31-ig üzembe helyezett gépekre vehetik igénybe (kivéve, ha még október elseje előtt megrendelték azt). Ezzel az a baj, hogy a tömeges igény miatt a szállítók többsége jóval távolabbi üzembe helyezési határidőt rögzített. Márpedig így hiába intézte adott tulajdonos vagy üzemeltető időben az online pénztárgép rendelést, esélye sincs azt a gyakorlatban megvalósítani, és ezáltal a támogatáshoz hozzájutni.