Gyepszőnyeg telepítés profi szakembertől!

gyepszőnyegÉn is tudom, hogy a gyepszőnyegezés munkái első ránézésre egyszerű feladatnak tűnhetnek, mégis mint minden más szakmában a részletekben rejlik az, ami megkülönbözteti az amatőrt a profitól. És egyébként tényleg egyszerű is, de ahhoz, hogy a végeredmény egy igazán profi gyepszőnyeg telepítés legyen szükséges annak a 10 egyszerű kis praktikának az ismerete, ami nélkül nem lehet a végeredmény ugyanaz. És egyébként ez is igaz!

De a sikeres gyepszőnyeg telepítés nem csak ezen múlik, hanem az alapanyagok szigorúan minőségi kiválasztásán és felhasználásán. Még az első osztályú gyepszőnyegek között is vannak felismerhető esztétikai és minőségi különbségek, nem is beszélve a másodosztályú „olcsó” gyepszőnyegek között! Ezekkel a másodosztályú gyepszőnyegekkel profi, szemet gyönyörködtető, hosszútávon egészséges és szép hatás elérése lehetetlen. Akkor pedig szerintem csak pénzkidobás az ablakon a megvásárlásuk. Tudom, hogy 20-30%-kal olcsóbbak, akciósak, meg ilyenek. Viszont fontos azt is tudni, hogy negyede annyi idő alatt „gyártják le” ezeket a gyepszőnyegeket, mint amennyi időt a csúcsminőségű gyepszőnyeg igényel! Tehát az arányok pont fordítottak!

Beleölni a másodosztályú minőségű gyepszőnyegbe azt a rengeteg pénzt, amit kérnek érte szerintem nem jó ötlet. Csak olyan ellenpéldákat tudok felhozni, amikor ilyen gyepszőnyeggel találkoztam, ami az én kedvemet egy életre elvette ettől a minőségtől. Csak a problémát okozta a kert tulajdonosának, és ha korrekt kertépítőt „húztak be” vele, akkor neki még inkább. Ehhez a gyepszőnyeghez ugyanis még annyi törődést kellett hozzátenni, mint amennyi hiányzott ahhoz, hogy csúcsminőségű legyen belőle. Folyamatosan nyírni, öntözni, nevelni, permetezni, szellőztetni, tápanyagozni kell, hogy ne omoljon össze. Miért? Mert olyan anyagokkal hajtatják őket, amelyek nagyon gyors eredményekhez vezetnek, de a növény ettől kimerül. Amikor értékesítik ezt a gyepszőnyeget, akkor jó formában van, azután pedig minden ok nélkül összeomolhat. Jó tehát felismerni a minőséget!

Ha a minőség, ami nem csak a gyepszőnyegre, hanem a termőföldre, vakondhálóra, gyeptrágyára is vonatkozik adott, akkor már csak egy profi szakemberre lesz szükség. Ez sem lehet túl drága ahhoz képest, amennyi ilyenkor már benne van az anyagban, ami ebben az esetben a munkadíj sokszorosa, mivel egy igen drága holmival van dolgunk. Szerintem bízza a profira!