Matolcsy – növekedési hitel 2,5% – igénylés

2,5% mnb növekedési hitelA Matolcsy György által irányított Magyar Nemzeti Bank 2013-ben meghirdetett növekedési hitel programja a tervek szerint akár két százalék körüli GDP-növekedést is hozhat – jósolják a szakértők. Az először 750, majd 2000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett MNB-hitel 2014 decemberéig vehető igénybe, ám Matolcsy szerint a hatás 2015-2016-ra is átnyúlhat. Akkor pedig középtávon visszafordíthatatlanná válik a növekedési fordulatot.

Tovább dübörög a növekedési hitel

Az egyértelmű, az első 750 milliárd forintos hitelkeret folytatását annak sikeressége és népszerűsége indokolta. Akkor az összeg 40 százalékát a vállalkozások korábbi hitelek kiváltására fordították, ám a 60 százalék új hitel lett. Azt az eredményességet látva döntött arról a jegybank, hogy további 2000 milliárd, első körben (2013 októberétől) érkezési sorrendben 500 milliárd forintot folyósít a bankoknak.

Honnan vegyük fel a 2,5%-os növekedési hitelt?

A pénzintézeteknek az MNB-hitel gyakorlatilag ingyen van, ők pedig maximum 2,5 százalékos költséget számíthatnak fel, amikor kis- és középvállalkozásoknak továbbnyújtják azt. Ennél több költség nem merülhet fel a növekedési hitel programmal kapcsolatban, legfeljebb harmadik személynek fizetendő díj terhelheti a hitelfelvevőt (például értékbecslés jelzálog bejegyzési díja, közjegyzői, ügyvédi honorárium). A hitelképes kkv-k 3 millió forinttól kezdve maximum 3 milliárd forintot igényelhetnek a bankoktól, legfeljebb tízéves futamidőre.

A Cégfinanszírozás Portálon egy hitelképesség vizsgálat után már egyből igényelheti a hitelt. További részletekért kattintson ide!