Amit a babaváró tb-igazolásáról tudni kell

babaváró tb igazolásA babaváró hitel egyik fontos feltétele a társadalombiztosítási jogosultság (tb-igazolás). „Legalább az egyik házas fél három éve tb-jogosult, vagy ugyanennyi ideig, vagy ideje felsőoktatási tanulmányokat folytat vagy folytatott” – olvassuk például az Erste Bank honlapján is. Íme, a babaváró hitel részletei!

Bűvös három év

Tehát, tb-igazolás (társadalombiztosítási igazolás) szükséges a babaváró hitelhez, amely azt jelenti, hogy a házaspár egyik tagjának legalább három éve társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ugyanilyen értékűnek felel meg társadalombiztosítási szempontból, ha felsőoktatási intézményben tanul, gyermekgondozási díjat kap vagy külföldön dolgozik. A tb-igazoláson túl például az igényelhet még babaváró hitelt, akinek az azt megelőző 180 napban volt munkavégzésre irányuló jogviszonya, rendelet szerinti szövetkezeti viszonya, őstermelő vagy kisadózó volt, az egyház szolgálatában állt és még sorolhatnánk.

Nem kell, hogy amiatt fájjon valakinek a feje, mert voltak munkahelyváltások közötti átmeneti időszakok: babaváró hitelhez szükséges tb-igazolást akkor is meg lehet kapni, ha a kérdéses periódus nem volt hosszabb 30 napnál. A koronavírus-járvány miatt ráadásul további engedmények léptek életbe. A banknak be kell mutatni a tb-igazolást, ám akinek van ügyfélkapuja, az akár online is beszerezheti a babaváró hitelhez a tb-igazolást. Így még egyszerűbbé és gyorsabbá válik a babaváró támogatás ügyintézése.